Przemysł a kontrola jakości

Wolna konkurencja z jaką mamy do czynienia również w Polsce wymusza na zakładach produkcyjnych dbałość o jakość wytwarzanych produktów. Każdy produkt wadliwy może rzutować na opinii jaką ma firma w sposób trudny do przewidzenia – w dobie internetu tego typu informacje bardzo szybko przebywają astronomiczne odległości i nawet drobny problem może zostać rozdmuchany do niesamowitych rozmiarów. Dlatego właśnie tak ważna jest kontrola jakości i to nie tylko na etapie poprzedzającym skierowanie danej partii towaru do sprzedaży, ale również podczas etapów pośrednich.

Dlaczego kontroli jakości powinno być więcej niż jedna? Dlatego że pozwala to znacznie ograniczyć koszty wynikające z usterek. Dzięki temu łatwiej będzie znaleźć usterkę – poszczególne kontrole oddzielają od siebie etapy procesu produkcyjnego. Jeśli jedna kontrola w odróżnieniu od poprzedniej wykazała usterkę wówczas możemy ograniczyć poszukiwania problemu do konkretnego etapu. Im częściej kontrolujemy proces tym łatwiej usterkę będzie wykryć.

Jeśli zakład ma dopracowane metody produkcji i usterki pojawiają się bardzo rzadko, wówczas również ilość kontroli może zostać ograniczona – opłacalność i ryzyko po prostu muszą zostać przekalkulowane, wprowadzając zmiany nie musimy więc bazować się na własnych abstrakcyjnych przeczuciach ale mamy do dyspozycji bardzo konkretne liczby.

Kontrola jakości potrzebna jest w każdej branży. Niezależnie od tego czy dany zakład zajmuje się wytwarzaniem mleka, komputerów, telewizorów czy czegokolwiek innego firma, która zaniedba ten aspekt swojej działalności będzie miała ogromny problem ze zbudowaniem marki. Co prawda niektóre zakłady przemysłowe radzą sobie wypuszczając na rynek produkty bezmarkowe (są one oznaczone symbolem ARO), jednak produkty te są po pierwsze rzadziej wybierane przez klientów a po drugie tańsze, a więc przynoszą zakładowi znacznie mniejszy zysk.

Jakość kontrolują nie tylko pracownicy zakładów produkcyjnych, ale również państwowi inspektorzy którzy w przypadku uchybień mają prawo do stosowania restrykcji. Dlatego tak ważne jest aby wewnętrzna kontrola jakości była rzetelna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *