Przemysł
najlepsze oferty

Bezpieczeństwo i higiena w przemyśle

Higieniczne warunki pracy są ważne w praktycznie każdej branży z oczywistych względów. Przede wszystkim jest to kwestia bezpieczeństwa naszych pracowników – jeśli na terenie zakładu znajdują się niebezpieczne maszyny, lub wykorzystuje się substancje które mogą być szkodliwe, wówczas trzeba ustalić odpowiednie procedury i ściśle je egzekwować.

Jednym z najlepszych przykładów branży w której higiena pracy ma wyjątkowe znaczenie jest branża chemiczna. Wiele spośród wykorzystywanych tu substancji może okazać się szkodliwymi, dlatego tak ważne jest aby wszyscy pracownicy takiego zakładu wiedzieli w jaki sposób mogą się zabezpieczyć i przy których substancjach należy zachować szczególną ostrożność. Naturalnie czasy w których np. za mieszanie szkodliwych odczynników odpowiadali niezabezpieczeni w żaden sposób i nisko opłacani robotnicy minęły bezpowrotnie – większość czynności które mogłyby negatywnie odbić się na ludzkim zdrowiu wykonują obecnie maszyny. Proces produkcyjny musi być jednak przez ludzi nadzorowany. Na teren takiego zakładu nie powinni mieć wstępu ludzie postronni, dlatego zakłady chemiczne często stosują systemy kontroli dzięki którym poziom dostępu da się różnicować w zależności od obowiązków i kwalifikacji.

Innym przykładem jest branża spożywcza, w szczególności mięsna. Warunki produkcji muszą tu być wręcz sterylne, ponieważ towar jest niezwykle wrażliwy na wszelkie szkodliwe czynniki. Jeśli higiena w zakładzie przetwórstwa mięsnego zostanie zaniedbana, wówczas konsekwencje tego poniesiemy nie tylko my i nasi pracownicy, ale również klienci którzy będą mięso spożywać. W przetwórstwie mięsnym stosuje się między innymi kombinezony robocze, systemy kontroli dostępu czy niewykrywalne długopisy. Przed wejściem pracownika na teren zakładu sprawdza się, czy nie wnosi na jego teren czegokolwiek co mogłoby zanieczyścić produkt. Normy bezpieczeństwa zostały tu rozbudowane do tego stopnia, że niewiele zakładów jest je w stanie spełnić, jednak trzeba przyznać, że dzięki temu ryzyko związane ze spożyciem mięsa zdecydowanie zmalało.